Cristian Diaconescu: Kover nu face onoare Ungariei, dar e o atitudine personală

Cristian Diaconescu: Kover nu face onoare Ungariei, dar e o atitudine personală
Publicat: 07/06/2012, 12:30
Actualizat: 07/06/2012, 12:30

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat că atitudinea președintelui Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo, nu face onoare Ungariei, însă aceasta reprezintă o atitudine personală, nefiind o problemă de politică externă între cele două state.

„Trebuie înțeles faptul că într-o astfel de situație președintele Parlamentului ungar s-a plasat într-o poziție care nu face onoare Ungariei. Deci, o atitudine și o retorică vetustă, amintind de momente pe care le consideram a fi depășite, nu reprezintă valorile și standardele la care atât România și Ungaria astăzi aderă”, a spus Diaconescu miercuri seară, la TVR Info.

El a subliniat că acțiunea lui Kover în România reprezintă o atitudine personală, care nu este temeinic susținută inclusiv de Guvernul de la Budapesta.

„Ceea ce face domnul Kover în România nu este o problemă de politică externă sau a relațiilor dintre state, este o atitudine personală cu iz electoral, care, după modesta mea părere, nu cred că părerea lui este temeinic susținută inclusiv de Budapesta”, a spus consilierul prezidențial.

Întrebat dacă președintele Băsescu ar fi trebuit să intervină în această problemă, așa cum a sugerat președintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, Diaconescu a arătat că președintele va interveni dacă va considera „că este cazul”, iar exacerbarea situației în care s-a pus Kover este inutilă.

„Și exacerbarea retorică a situației în care s-a pus domnul Kover este în egală măsură inutilă. Președintele României va interveni în momentul în care va considera că este cazul și analiza noastră o va spune că trebuie să intervină”, a spus Diaconescu.

De asemenea, întrebat în legătură cu afirmația premierului Victor Ponta referitoare la posibilitatea declarării lui Kover persona non grata, Diaconescu a precizat că „persona non grata se declară o persoană care este acreditată într-un stat, care are un statut diplomatic, iar dânsul (Kover – n.r.) a venit în nume personal, cum a precizat”.

Consilierul prezidențial a arătat că nu consideră o gafă afirmația premierului pentru că probabil acesta a înțeles că este vorba despre „expulzare”.

Diaconescu a mai spus ulterior, la Digi 24, că invitația făcută de președintele Băsescu premierului ungar Viktor Orban pentru o întâlnire la Palatul Cotroceni, cu prilejul reuniunii „Prietenii Coeziunii” care a avut loc pe 1 iunie la București, a fost „absolut normală”.

„Orban a cerut o întâlnire cu președintele și este o chestiune de eleganță, era absolut anormal ca președintele să refuze o astfel de întâlnire, nu ar fi avut niciun argument”, a spus Diaconescu, el precizând că șeful statului și premierul de la Budapesta au discutat despre „teme europene”.

„Mesajul domnului Orban, chiar general, este încurajator în ceea ce privește relația bilaterală”, a evidențiat Diaconescu.

Consilierul prezidențial a mai arătat că situația legată de vizita lui Kover în România nu trebuie să prejudicieze relațiile bilaterale, în condițiile în care cele două țări colaborează pe teme de agendă europeană, cum ar fi bugetul UE pentru 2014-2020.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marți după-amiază, la Târgu Mureș, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acțiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a ajuns în România deși președinții celor două Camere ale Parlamentului de la București, Vasile Blaga și Roberta Anastase, îi ceruseră să își amâne vizita după alegerile locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Româncele vs. ucrainencele! Ele sunt domnişoarele care fac galerie pentru partenerii lor la Euro 2024
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
Vor să interzică definitiv în UE. Produsul care dispare complet din România: Sunt vieți în...
Sfaturi pentru zilele de caniculă. Cum să te răcorești fără aer condiționat
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Imagini de colecție cu Ana-Maria Barnoschi de la cununia civilă!
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Peste 50.000 de oameni au murit prematur în 10 ani din cauza incendiilor de vegetație
×